Criza economică din 2007 și originea acesteia

oameni la coadă la bancă în timpul crizei din 2008

Fenomenul economic negativ se caracterizează prin scăderea veniturilor firmelor, închiderea firmelor, sporirea numărului de șomeri și scăderea nivelului de trai. Televiziunile și specialiștii vin să sperie locuitorii pentru obținerea de audiență. Politicienii se întrec în promisiuni despre o lume mai bună și mai fericită. Chiar se procedează la tăierea de salarii, pensii și alte venituri ale populației pentru a se echilibra bugetul sau pentru a se obține fondurile necesare susținerii firmelor definite drept fundamentale pentru societate. Nici statul român n-a făcut excepție de la regulă. Se făcea totul pentru economie și nici nu mai conta viața oamenilor.

S-a scris mult și despre cauza nenorocirii cu răspândire globală și s-a ajuns la concluzia că problemele de pe piața imobiliară americană a fost începutul recesiunii. Se adaugă viciul sistemului capitalist de producție, concurența putând să genereze prăbușirea unor firme.

Realitatea a fost complet diferită. Politicienii n-au făcut ceva pozitiv pentru mase, ci au fost interesați de propria fericire financiară. Mai conta și pofta de putere și armata oferă o ocazie deosebită pentru satisfacerea instinctelor primare, sângeroase. Tranzacțiile cu arme aduc și comisioane generoase. Merită să se ducă o politică de înarmare cu orice preț.

Rusia a fost condusă mereu de lideri obsedați de putere și de ideea de hegemonie împinsă până la nivel planetar. Chiar dacă erau probleme financiare, producția de armament a continuat. Bugetul militar este secret de stat și fabrici imense lucrează pentru război. Orașe întregi sunt concepute numai pentru livrarea de armament. Aceasta este situația localității Severodvinsk, strict specializată în asamblarea submarinele nucleare. Construită după ideile lui Stalin într-o regiune înghețată și neproductivă, așezarea trebuie să fie întreținută de restul populației. Există o adevărată manie pentru rachete încă din vremea stalinismului și au fost făcute cercetări deosebite pentru dezvoltarea unei arme care să ducă un focos la o distanță de 500 km. A apărut modelul Iskander de 3,8 t și un preț de trei milioane de dolari bucata. Nu se poate spune că este suficient pentru o criză, dar a întrat în dotare în anul 2006 și deja în 2008 era folosită împotriva Georgiei. Comandamentul rus a anunțat că lansatoare au fost distribuite în toate regiunile Rusiei până în anul 2009. Nici nu se discuta despre vreo criză în domeniu. Jucăria ucigătoare este concepută din cele mai bune materiale pentru a atinge viteze hipersonice și sistemele electronice de la bord trebuie să asigure precizie presupus chirurgicală.

Iskander este un sistem de armament periculos, capabil să transporte încărcături nucleare, dar este prea mic. Puterea este dată de mărime și megalomania este o boală răspândită universal, fără leac încă. Submarinele nucleare capabile să lanseze rachete nucleare aveau nevoie de un vector care să ducă focul atomic pe întreaga planetă. Criză o fi fost pentru muritorii de rând, dar centrele de proiectare și fabricile specializate munceau din greu la punerea la punct a unei rachete cu o autonomie de 9.000 km. RSM-56 Bulava are o masă de 36,8 t și este prețuită la 32,2 milioane de dolari. O adevărată comoară este inutil construită. Cum vechile submarine uzate moral și fizic, au apărut trei unități ale clasei Borei, deplasamentul fiind de peste 14.000 t. Navele silențioase erau prețuite la cel puțin 713 milioane de dolari pentru fiecare exemplar. Testele au demonstrat că proiectarea noilor arme este dificilă și șase teste din 13 cu racheta Bulava s-au încheiat cu eșecuri în perioada 2004 – 2009. Erau livrate și rachete Topol M care se aflau dispuse pe lansatoare mobile, greu de identificat si distrus. O singură armă avea o masă de 47,2 t și implica un personal strict specializată pentru întreținerea și utilizarea rachetei.

Sunt numai trei exemple din ceea ce se construia prin fabricile Rusiei și era normal să fie tot felul de lipsuri dincolo de fațadele strălucitoare ale marilor orașe. Criză economică a fost o eră a afacerilor uimitoare și averi gigantice au apărut peste noapte.

Sursă imagine: Wikimedia Commons