Drumul glorios spre slava sclaviei
Ziua de 24 februarie 2022 a rămas în istorie prin începerea operațiunii militare speciale din Ucraina, conducerea de la Moscova pornind la vânătoare de naționaliști, naziști, fasciști și alți extremiști cu toate mijloacele existente în arsenalul fostei Armate Roșii. Au fost făcute tot felul de planuri de acțiune și totul respecta legile războiului modern. Calculele științifice arătau ca Ucraina nu are suficient potențial militar pentru o rezistență serioasă. Ar fi fost o expediție mai mare decât cea care a adus Crimeea sub control rusesc.
Războiul poate sa aibă o singura caracteristica: este plin de surprize. Prima conflagratie mondială a început din dorința Vienei de a demonstra că este o mare putere militară în Europa și a rezultat un conflict care a căpătat proporții nebănuite și, în loc să se extindă Imperiul Habsburgilor, mozaicul etnic a explodat. Puterile europene au dorit mai mult prestigiu și a câștigat competiția SUA. Germania a atacat Polonia în 1939 și s-a ales cu un nou război mondial.
Kremlinul este un centru de putere ce are mereu nevoie de oameni și resurse pentru a demonstra că este o forță cu pretenții la scară planetară. Competiția împotriva unor coloși precum China și SUA nu se poate duce doar cu vorbe frumoase. Armata este simbolul imperiilor și are nevoie de cele mai bune materii prime pentru armamentul necesar maselor de luptători mobilizați. Ucraina era vitală pentru a forma un nou imperiu pentru că a moștenit bazele fostei Uniuni Sovietice și ar fi adus peste 40 de milioane de locuitori.
Calculele au fost făcute, păreau perfecte, dar au apărut surprizele. Locuitorii din Ucraina nu i-au întâmpinat cu brațele deschise pe zișii eliberatori. Mai mult. Armata a reușit sa administreze o serioasă înfrângere invadatorilor din nord în lupta pentru Kiev.
Surpriza mare nu vine de la sângeroasele lupte. Jocurile geopolitice sunt mult mai interesante. Politicienii din Europa și SUA au observat că se cam revine la practicile din stalinista era și o distanțare de noul focar de pericol se impunea în mod obligatoriu. Firmele occidentale au început să părăsească Rusia ce părea un adevărat paradis economic. Au fost interzise livrările de înaltă tehnologie. Aceasta strategie amintește de ceea ce s-a întâmplat după invadarea Afganistanului în decembrie 1979 și este mai periculoasă decât o acțiune militară directă. Rusia tinde astfel să devină o oază a trecutului.
Există soluții pentru evitarea dezastrului? Da. Se poate cere ajutorul Chinei, statul asiatic având nevoie de materii prime ieftine. Conducerea de la Kremlin a acționat perfect în slujba Beijingului. Armata rusă este măcinată prin Ucraina, economia este pusă la pământ și colosul întins pe două continente este izolat militar și politic. Agresiunea specială este utilă pentru a epuiza și energiile Occidentului. China avea nevoie de un buldozer care să nimicească valorile lumii libere. Cum conducerea de la Moscova avea aceleași idei, putea să fie utilizată după propria dorință. Manipularea a fost perfectă și astfel Rusia s-a ales cu nenorocire în loc de slavă. Chiar dacă ar învinge Ucraina, pierderile sunt prea grele pentru a mai revendica pretenții pentru dominație mondială. Un conflict cu Occidentul ar însemna o catastrofă chiar în caz de victorie militară.
Rusia este condamnată pentru că ostilitățile au fost declanșate într-un context geopolitic absolut nefavorabil. Conducerea de la Kremlin a făcut totul împotriva rușilor. Culmea este că se spune oficial că se luptă pentru fericirea celor vreo 200 de etnii ce populează vastul spațiu din Europa și Asia. Acum trebuie să fie supușii Beijingului și chiar liderul din Moscova caută mila marelui vecin asiatic. Rusia a ajuns să fie la mâna celor pe care i-au comunizat în secolul trecut.
Sursă imagine: Wikimedia Commons