Rusia și pașii spre dezastru în numele slavei
Conducerea Rusiei a existat in ultimele veacuri numai și numai pentru a realiza cuceriri, pentru a se asigura gloria unor muritori ce se considerau trimișii divinității pe pământ. Utopia cuceririi Constantinopolului a generat războaie sângeroase cu Imperiul otoman, dar viețile soldaților erau lipsite de importanță în raport cu măreția ideii. Dezvoltarea industriei a fost făcută în jurul fabricilor militare și arsenale uriașe au apărut în poziții cât mai avansate. Primul Război Mondial a însemnat o confruntare pentru mai multă putere, dar planurile strategilor țariști au fost stricate de sabotajul bolșevic. Gruparea politică de stânga a promis că elimină exploatarea omului de către om, dar s-a demonstrat că promisiunile celor de la conducere sunt doar vorbe pentru manipularea mulțimilor și n-au urmă de legătură cu fericirea locuitorilor. Comuniștii au lansat ideea că Uniunea Sovietică este paradisul terestru în care domnește fericirea oamenilor muncii și sistemul trebuia în mod obligatoriu extins la nivel planetar. Revoluția mondială trebuia să se încheie prin eliminarea sistemului capitalist și lagărul comunist trebuia să se militarizeze pentru a se putea duce un război la nivel universal.
Aceste planuri ale Kremlinului roșu implicau o modelare a economiei în jurul industriei constructoare de mașini și din 1927 a început industrializarea forțată ce nu avea legătură cu oferirea de locuri de muncă. Statul a trecut la extinderea orașelor în care muncitorii urmau să trăiască pentru îndeplinirea planurilor de stat trasate sub atenta supraveghere a lui Stalin. Populația lagărului socialist era prea mică în raport cu planurile politice și populația a fost înregimentată pentru viitoarea expansiune. Armata Roșie a fost extinsă și a primit mijloace motorizate si blindate pentru luptă pe măsură ce se apropia anul 1939.
Lagărul comunist avea nevoie de noi sclavi pentru sporirea forței și au fost acaparate teritorii vaste din Polonia și România. Estonia, Letonia și Lituania au fost ocupate în totalitate și doar Finlanda s-a opus cu armele în mod eficient în masacrul numit Războiul de Iarnă. Poliția politică a trecut la exterminarea celor ce reprezentau spiritul național pentru a distruge complet popoarele tradiționale și astfel să fie topite în ceea ce se numea poporul sovietic. Planul părea să meargă mai mult decât perfect, dar la 22 iunie 1941 a început prăpădul prin invazia germană. Formațiunile de tancuri aduse spre frontieră vestică au fost spulberate și a început un conflict fără respectarea vreunei legi a războiului modern. Ambele tabere au dus o politică de măcelărire a civililor și nici nu mai contau motivele. Politrucii nu țineau cont de viețile soldaților și atacurile frontale asupra pozițiilor fortificate au generat hecatombe umane. Armata Roșie a ajuns în mai 1945 în Berlin, dar era sleită de puteri pentru înfruntarea forțelor imperialiste americane. Întregul lagăr comunist primise o lovitură gravă la nivel industrial și demografic. S-a reușit o ofensivă fulgerătoare în Asia și comunismul a fost răspândit în Coreea și China, dar planurile lui Stalin nu erau realizare perfect deoarece populațiile numeroase nu erau controlate de Moscova în mod absolut.
Uniunea Sovietică avea nevoie de o pauză pentru refacerea populației și progresele medicale au dus la o creștere demografică. Au fost importate medicamente din lumea capitalistă sau au fost produse local și astfel mortalitatea a fost redusă. Colaborarea cu Occidentul a dus la o creștere a nivelului de trai și mulți sunt cei ce văd perioada post-stalinistă drept o epoca de aur.
Orice minune nu durează prea mult și nici intențiile Kremlinului n-au făcut excepție de la regulă. Invadarea Afganistanului în decembrie 1979 a fost semnalul că politica de expansiune în numele comunismului a fost reluată în forță și relațiile economice cu statele capitaliste s-au înrăutățit, situația fiind universală în lagărul controlat de Moscova.
Sărăcirea populației a avut consecințe deosebit de interesante. Locuitorii cei mai îndrăzneți au făcut totul pentru trecerea dincolo de granițele fortificate și mulți au fost împușcați fără milă. Erau oameni în putere și astfel se producea o hemoragie de tineri și de talente. Impactul mult mai vizibil a fost în ceea ce privește creșterea demografică, adică diferența dintre numărul nou-născuților și cel al decedaților. Orizontul cenușiu a dus la o prăbușire a natalității și mortalitatea a crescut, ceea ce a dus la un spor natural din ce în ce mai redus. Declinul demografic n-a mai fost încetinit după destrămarea statului comunist prin reluarea colaborării cu lumea capitalistă, cetățenii ruși fiind interesați de propria bunăstare și nu de înmulțirea populației pentru satisfacerea poftelor politicienilor ce nu cred în lacrimi.
Operațiunea militară specială sau un bisturiu social
Ziua de 24 februarie 2022 o să rămână în istorie prin declanșarea celui mai mare conflict din secolul al XXI-lea din spațiul european. Liderul de la Kremlin a dorit să ocupe Ucraina exact în stil stalinist prin eliminarea naționalismului local. Statul vecin părea să fie o pradă sigură din punct de vedere militar. Ar fi fost acaparate toate resursele și șantierul naval de la Nikolaev ar fi fost esențial pentru refacerea flotei militare cel puțin la gloria din timpul comunismului. Alt domeniu era și mai interesant pentru Moscova: demografia. Federația Rusa vrea să ducă o politică, dar are prea putini locuitori. O transformare a Ucrainei după modelul Ceceniei ar fi dus populația imperiului la vreo 190 de milioane de suflete și cu cei din Belarus se ținea la 200 de milioane. Un Blitzkrieg cu ocuparea Kievului după modelul anexării Peninsulei Crimeea ar fi stat la bazele unui imperiu renăscut din cenușă. Un nou centru de putere ar fi trebuit să apară în Europa și la nivel planetar.
Concentrarea de tancuri și de alte blindate părea suficientă pentru supunerea rapida a ucrainenilor și s-a permis filmarea acumulării de tehnică de luptă. Planurile din târgul Moscovei nu s-au potrivit cu cele din teren și au început confruntări militare de amploare ce făceau uitate pierderile din Afganistan. Au fost aduse noi efective umane și numărul celor decedați în rândurile trupelor ruse a crescut. Simple detalii! A fost organizată o mobilizare de amploare, de nu mai erau suficiente stocurile de armament portativ și de uniforme. S-a apelat și la populația din penitenciare, o rezervă de bărbați bună pentru carne de tun, practică preluată din arsenalul stalinist. Războiul-fulger a ajuns sa fie unul asemănător cu cel de tranșee din prima conflagrație mondială și numărul victimelor a sporit până la 100.000 de militari ruși în 300 de zile după calculele autorităților ucrainene. Poate estimările părții ostile sunt exagerate, practică obișnuită în conflicte, dar armata rusă sângerează în mod serios. Kremlinul a vrut să obțină o creștere demografică, dar a obținut exact contrariul. Militarii trimiși pe front sunt bărbați în putere și sunt îngropați în pământul fertil al Ucrainei. Par foarte putini, dar sunt exact oamenii născuți într-o perioada de regres demografic. Se distrug astfel familiile care ar trebui să asigure viitorul popoarelor din ceea ce se numește Federația Rusă. Exista un oarecare excedent de bărbați tineri, dar acum o sa apară un deficit. Multe femei vor rămâne necăsătorite sau deja sunt văduve. Impactul luptelor începe să se vadă și la nivelul familiilor de până la 45 de ani. Umbra morții se extinde în fiecare zi cu câteva sute de persoane. Alte familii sunt nenorocite prin apariția mutilaților. Războiul nu iartă și nu aduce glorie participanților pe front. Slava este o iluzie ieftină vândută celor mulți.
Rusia tinde să devină un vast pustiu cu sate și blocuri goale. Densitatea medie a populației este de numai 8,5 locuitori pe kilometru pătrat ceea ce înseamnă că vreo 12.000 kmp au rămas fără ocupanți. O țară poate să fie vastă dar puterea este dată de numărul și vârsta locuitorilor.
Politica demografică dezastruoasă a Kremlinului
Liderul rus, contaminat de ideile staliniste, a ajuns la concluzia că slava unui stat se poate obține numai prin cucerirea vecinilor și moartea militarilor este doar un sacrificiu eroic necesar. Nu se pierd prea mulți oameni în raport cu populația totală și se adaugă ideile privind viața fericită de dincolo.
Statul rus a investit mult în domeniul armamentului în ultima suta de ani și nivelul de trai n-a contat în ochii celor care au ajuns în cele mai înalte funcții. Tun nu unt ar putea sa fie deviza autorităților de tip totalitar.
Epidemia de coronavirus a fost tratată în glumă de liderul de la Kremlin și acesta a stabilit că statul rus este mult mai puternic decât lumea occidentală în domeniul cercetării medicale și un vaccin local poate sa fie descoperit rapid. Prietenul de la Minsk recomanda munca în agricultură pentru a trece peste criza sanitară. Cei doi conducători doreau să păstreze puterea prin revenirea la zisele valori sovietice, amândoi având legături cu asasina poliție secretă apărută în anul 1917, și nu erau interesați de soarta locuitorilor. Virusul asiatic n-a fost interesat de interpretările politice și a lovit în plin cele două țări ex-sovietice. Statul belarus a suportat un șoc demografic după 2019 și dictatorul n-a mai vrut să participe la invadarea Ucrainei. Dacă datele disponibile în mediul virtual sunt corecte, coronavirusul a dublat numărul celor decedați fără să fie înlocuiți de cei veniți pe lume în 2020 în raport cu 2019. Au dispărut zilnic în medie 168 de persoane, totalul decedaților fiind de 395.
Situația Rusiei este gravă pentru o mare putere. Au dispărut în fiecare zi din 2020 câte 1.918 de cetățeni. Întotdeauna se poate și mai rău din moment ce conducătorii nu se pricep la problemele medicale. Anul 2021 a rămas în istorie cu un bilanț mediu zilnic de 2.858 de morți și este evident că invizibilul virus asiatic a provocat un adevărat masacru printre oamenii de rând și țara a pierdut zilnic în medie echivalentul a trei batalioane de infanterie. Astfel de date arată clar că statul rus n-a luat măsuri eficiente pentru ocrotirea vieții cetățenilor. Oare cu ce se ocupau cei din Kremlin? Activitatea era trecută sub acoperirea secretului de stat, dar au ieșit la lumină imagini despre concentrări de trupe, armamentul și unitățile tactice sosind și din Extremul Orient, pregătire ce genera cheltuieli logistice uriașe. Era un efort financiar deosebit și un pas spre un război de amploare cu Ucraina. S-a sperat că ostilitățile vor fi evitate, dar pe 24 februarie 2022 a început zisa operațiune militară specială. Rusia s-a închis informațional, dar este evident că nici ultimul an n-a adus o creștere demografică. Se poate chiar spune că o să fie un dezastru pentru populația vastului imperiu și că se omoară viitorul pentru iluzia slavei.
Politicienii ce ajung la Kremlin cad mereu în trecut și nu pot evolua. Sunt combinate idei religioase, politice, naționaliste și militare pentru a lansa lozinci prin care să cultive dependența de centrul de putere cu origini pur criminale. Populația este doar materie primă pentru satisfacerea fanteziilor personale ale celor care ajung cumva în vârful piramidei sociale.
Sursă imagine: Flickr